sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Ally Condie - Tarkoitettu

Luen toisinaan myös nuortenkirjallisuutta. Ally Condien Tarkoitettu on yksi tällaisista. Etsiskelin kirjastosta jotain kevyttä lukemista ja eksyin tutkimaan nuorten uutuuskirjoja. Silmäiltyäni takakansitekstin - jaa-a... rakkautta...scifiä...dystopiaa...nääh - laskin teoksen takaisin hyllyyn. Mietiskeltyäni hetken, tulin kuitenkin toisiin aatoksiin ja nappasin sen mukaani.

Päähenkilö Cassia elää tulevaisuuden maailmassa, jossa kaikki on säädeltyä ja tarkkaa. Kaikki toimivat sääntöjen mukaan ja ne, jotka eivät toimi saavat varoituksen tai pahimmassa tapauksessa joutuvat ulos ihanneyhteiskunnastaan. Tarinan edetessä Cassialle ja monille muille alkaa käydä ilmi, että ihanneyhteiskunnassa on jotain pahasti vialla. Se maailma, jonka Cassia alussa tuntee, tulee lopussa vaihtumaan aivan joksikin muuksi. Merkittävintä on se, ettei hän alussa edes tiedä vaikuttavansa peruuttamattomasti muiden kohtalon ohessa myös omaansa.

Yhteiskunta määrittelee mitä ihmiset syövät, kuinka he pukeutuvat, mihin ammattiin he päätyvät, milloin he kuolevat ja kenen kanssa he päätyvät yksiin. Cassia on tarinan alussa 17-vuotias ja odottaa omaa parinvalintajuhlaansa. Hän saa tietää kuka tulee olemaan hänen kumppaninsa, mutta jotain menee pieleen ja hän saakin näkyviin pojan, Kyn, kuvan, jonka ei pitäisi olla parinvalintasysteemissä mukana. Virhe on virkamiesten mukaan huono sattuma ja Cassian pariksi onkin valikoitu hänen lapsuuden ystävänsä Xander. Cassia alkaa kuitenkin epäillä valintaa ja monien sattumien kautta ystävystyy Kyn kanssa. Cassialle selviää tarinan edetessä, ettei kaikki ole miltä näyttää ja että, hänen on lopulta valittava tie, jota hän haluaa kulkea.

” Mulla olis yks juttu. – No mikä? – Mä kerron huomenna.”

Teos on mukava sekoitus teiniromanssia ja tulevaisuuden maailman kuvausta. Toki teoksessa käydään läpi kaikki rakkaus- ja scifikirjallisuuden kliseet, mutta se miten niistä kerrotaan, on mielenkiintoista. Lukija koukutetaan hienosti mukaan tarinan ja mielenkiintoisten henkilöhahmojen avulla. Tämän kappaleeni otsikko kertoo sisällöstä ja henkilöhahmoista mielestäni oleellisimman, eli niistä kerrotaan, mutta vain sen verran, että lukija jää odottamaan lisää. Ärsyttävää eikö? Vaikka teemana on selvästi dystopia, ei se tee tarinasta raskasta. Yllättävää kyllä teos on erittäin helppolukuinen. Vasta John Christopherin Tripodien ajan lukeneena, voisin sanoa, että Christopherin dystopiakuvaus oli paljon raskaampi ja kouriintuntuvampi. Vertailua ei kuitenkaan voi viedä pitkälle, sillä Christopherin trilogia on luettavissa kokonaisuudessaan ja Condien Tarkoitettu vasta aloittaa trilogian. On mielenkiintoista nähdä miten tarina tulee kehittymään.

Ärsyttävää lukijan kannalta on myös se - kuten kerroin - teos aloittaa trilogian. Alun paatoksesta ylitse päästyään huomaa nimittäin tempautuvansa Cassian tarinaan mukaan. Tästä seurauksena on tietenkin halu päästä lukemaan heti se seuraava osa – joka ilmestyy ehkä parin vuoden sisällä. Entäs sitten se viimeinen? Suosittelenkin, että jos olet kärsimätön lukija, niin odota ihmeessä kaikkien osien ilmestymistä.

Entäs suosittelut sitten? Kirja löytyy tosiaan kirjastoni lasten- ja nuortenosastolta, mutta en näe syytä miksei joku ns. aikuinenkin voisi lukea teoksen. Kriteereinä voisivat olla esim. sujuvasti etenevä tarina, selkeät lauserakenteet, jotka eivät tee lukukokemuksesta ärsyttävää, koukuttava juoni ja suhteellisen kepeä aihe. Kirja menee mukavana iltapäivälukemisena, jos on kyllästynyt raskaisiin aiheisiin. Vähän scifiä lukeneelle kirja voisi olla ihan leppoisa aloitus. Parempia dystopia/scifitarinoita olen toki lukenut, mutta ei tämä ihan suohon polkemis-tavaraakaan ollut.


***

Tutustu kirjan tietoihin Tammen sivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti