lauantai 28. tammikuuta 2012

Miina Supinen - Apatosauruksen maa

Pitkiin kirjoihin kyllästyneenä lähdin metsästämään lyhyitä lukukokemuksia eräästä lähikirjastosta. Apatosauruksen maa tarttui käteeni uutuushyllystä takakansitekstin houkuttelemana. Takakansitekstissä näet luvattiin seuraavasti:

"Absurdi lyhytproosakokoelma ylittää naurattamisen rajat terävillä huomioillaan ja inhimillisellä lämmöllään".


Kerrankin käsissä kävi teos, jonka takakansiteksti piti täydellisesti paikkansa! Tarinat olivat paitsi huvittavia myös inhimillisen lämpöisiä. Välillä kyllä punastelin kirjani takana ja mietin, että saakohan tälle oikeasti naureskella. Supisen teksti oli mainiota luettavaa ja huomiot parhaimmillaan tarkkanäköisiä. Teoksen 173 sivua sisälsivät tarinoita, joista jokainen voisi olla totta kaikessa käsittämättömyydessään. Hämmästyttävää oli kirjailijan taito tuoda esille erilaisia hahmoja, erilaisine sielunelämineen ja tarinoineen. Yksikään tarina ei ollut toisensa toistoa ja jokaisessa oli jotain oivaltavaa.

Oli hienoa huomata, että tainan ei tarvitse aina olla pitkä antaakseen lukijalle elämyksen. Sen ei tarvitse olla täynnä merkityksiä, piilomerkityksiä, viittauksia tai olla kirjailijan älykkyyden ja henkilökohtaisen sivistyksen mautonta esillepanoa. Joskus parasta tekstiä on se, joka kuvailee todellista elämää, todellisia ajatuksia, huomioi tätä päivää ja näkee kauas.


Suosikkejani

Kitkerä - aistimellinen teos - Posketon teksti
Vaari ja ravintola - teräviä huomioita
Maustepippuri - tragikoominen
Norsu! Norsu!-tunteikas tarina ruoan epäonnistumisesta ja kaikesta, nauratti
Apatosauruksen maa - inhimillinen, koskettava tarina


Suosittelen lukijoille, jotka haluavat joskus lukea jotain muutakin kuin "vakavasti otettavia" tekstejä, jos haluat nauraa, jos haluat jotain mikä koskettaa. Toisaalta tekstit eivät sovi sellaiselle, joka haluaa lukea tekstejä ilman monimerkityksellisiä tarinoita. Jotain pureskeltavaa näissäkin oli. Jos tykkäät vinksahtaneista teksteistä - Apatosauruksen maa on sinun juttusi.


****

Tutustu kirjaan WSOY:n sivuilla

2 kommenttia:

  1. Taidanpas etsiä kirjastosta tämän seuraavan kerran kokeiltavaksi! Niin ja miten olisi sellainen "Parasta ikinä- osio"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta ikinä -osio on tuloillaan. Kiitos siis palautteestasi! :)

      Poista